Ask me to show you poetry in motion and I will show you a horse.
 
PortalPortal  Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  Login  

Share | 
 

 Lipička ergela

Go down 
Autor/icaPoruka
mod

avatar

Capricorn Rooster
Broj postova : 15
Join date : 07.04.2009
Age : 24

PostajNaslov: Lipička ergela   uto tra 07, 2009 10:19 pm

Prvoga dana proljeća na lipičkoj ergeli oždrijebilo se prvo ždrijebe, i to nakon punih 17 godina. Ždrijebe je križanac. Majka je Fehra i ždrijebe će dobiti ime po njoj, ali i dalje će ostati na ergeli za jahanje.

Prinovu su s majkom odvojili od ostalih 65 lipicanaca kako bi ždrijebe mirnije krenulo u život. Prvih šest tjedana hranit će se majčinim mlijekom, a nakon toga i drugom hranom. Ždrijebe je začeto u progonstvu, na ergeli u Vojvodini.

Na lipičkoj ergeli očekuju još prinova za mjesec dana. Nakon dolaska iz Srbije lipicanci, među kojima su mnogi bili neuhranjeni i iscrpljeni, potpuno su se oporavili. Dobra je vijest i da napreduju pregovori svih zainteresiranih strana pa bi ergela u Lipiku uskoro mogla biti konačno proglašena državnom, što bi omogućilo i sigurnu budućnost za uzgoj toga nacionalnog blaga.

DETALJNIJE O LIPICANCIMA


Zadnja promjena: mod; uto tra 07, 2009 10:26 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
mod

avatar

Capricorn Rooster
Broj postova : 15
Join date : 07.04.2009
Age : 24

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   uto tra 07, 2009 10:23 pm

POVIJEST DOGAĐANJA

Kao što je već poznato mnogim čitateljima, lipicanci Ergele Lipik ukradeni su prije gotovo 16 godina, točnije u kolovozu 1991. godine. O tome se i na skupštinama međunarodnog krovnog udruženja lipicanske pasmine - Lipizzan International Federation (LIF) raspravlja već više od 10 godina.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske pokušavalo je u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije pronaći sugovornika i iznaći rješenje i način na koji da se ukradeni lipicanci iz Lipika vrate u svoje matične štale. Na žalost, nakon brojne korespodencije koja je upućena od hrvatske strane, nije se dogodio niti jedan pozitivan pomak osim brojnih obećanja. Godine 2004. naše izaslanstvo uspjelo je dobiti dozvolu da posjeti konje ergele Lipik. Viđeno stanje bilo je razočaravajuće ne samo za izaslanstvo nego za bilo kojeg ljubitelja konja. Loši uvjeti držanja i hranidbe kraljevskih konja i našeg nacionalnog genetskog blaga bili su protivni svim načelima zakona o dobrobiti životinja.

Put ukradenih lipicanaca bio je težak. Konji su odvedeni u Bosnu u mjesto Lilić u kolovozu 1991. godine. U veljači 1992. odvedeni su u Vojnu ustanovu "Karađorđevo" gdje ostaju do veljače 1995. godine kada su morali napustiti štale u Karađorđevu. Tadašnja Vlada Republike Srpske Krajine donosi odluku da gosp. Milan Komasović koji je ukrao konje mora ih vratiti na područje Hrvatske, odnosno na područje općine Pakrac na kojem se nalaze štale Ergele Lipik. O ovoj odluci postoji pisani dokument, odnosno izjava koju je gosp. Komasović 03.09.2003. godine dao u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije. No, gosp. Komasović nije poslušao ni odluku "svoje" Vlade, nego konje iz Karađorđeva seli u objekte poljoprivrede zadruge "Bešenovo", gdje ostaje do 1997. godine. Nakon toga, 1998. godine konji su preseljeni na poljoprivredno gospodarstvo gosp. Teodora Bukinca kod Novog Sada. Kroz sve te godine reprodukcija je bila loša, bilo je dosta uginuća, pojavljivala se često bolest, a konji su konstantno bili na rubu egzistenicije.

Sporno u cijeloj priči je da gosp. Bukinac traži od Republike Hrvatske da mu podmiri novčani iznos od oko 300.000 eura za držanje i hranidbu konja za sve dane na njegovom imanju. Usput, isti ne navodi da je kontinuirano i po potrebi prodavao potomke ukradenih lipičkih konja. Iste su kupovali privatni uzgajivači i zaljubljenici u lipicance na području Srbije, na čemu im se u dobrom dijelu može i zahvaliti, jer da ih nisu kupovali na svoj vlastiti rizik jer su znali o kojim konjima se radi, preostali lipički konji ne bi se imali čime prehraniti. Za te novce kupovano je sijeno i zob za njih.

Neprihvatljivo je da se od Hrvatske traži pokriće troškova od 300.000 eura, jer postoji pisani dokument da je do 10.12.1999. godine prodano točno 133 lipicanca Ergele Lipik. Od tada do danas prošlo je više od sedam godina, koliki li je tek danas ukupan broj prodanih lipičkih konja i njihovih potomaka. Kuda su otišli ti novci ako ne za podmirenje troškova preostalih lipicanca?! I glavno pitanje je zašto su konji uopće odvedeni u Srbiju, a ne primjerice u Zagreb ili negdje drugdje na tlu Republike Hrvatske gdje nije bilo ratnih zbivanja, ako je već postojalo mišljenje da ih treba spašavati? Tko je rekao da ih se uopće nekud vodi?

Prema našim procjenama sada je na prostoru Srbije oko 300 lipicanaca porijeklom iz Lipika. U svim pregovorima između ministarstva poljoprivrede Hrvatske i Srbije, hrvatska strana je tražila da se vrati točno 88 lipicanaca, onoliko koliko je ih i odvedeno. Ako se to dogodi, obećanje hrvatske strane je da će sve preostale lipicance ostaviti privatnim uzgajivačima koji su ih i kupili, uz uvjet da njihovo porijeklo rodovnikom verificira Republika Hrvatska, jer su isti konji njezino nacionalno genetsko blago. Plaćenjem iznosa koji se traži za držanje konja na imanju kod Novog Sada, u stvari bi se verificirale riječi Milana Komasovića da ih je spasio! To naravno nije istina. Lipički lipicanci su ukradeni!!!

PREOKRET NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI LIF-a 2007.

Dana 16.06.2007. u Republici Srbiji u Ergeli Kelebija kod Subotice održana je redovita godišnja skupština krovnog međunarodnog udruženja lipicanske pasmine konja LIF-a. Na skupštini LIF-a u Ergeli Kelebija nazočilo je devet predstavnika iz Hrvatske od ukupno deset prijavljenih. Nazočili su sljedeći: HRVATSKI STOČARSKI CENTAR - mr.sc. Mato Čačić, Nidal Korabi, dipl.ing., Domagoj Tadić, dipl.ing.; DRŽAVNA ERGELA LIPICANACA ĐAKOVO - Pavo Sabolski, dipl.oecc.; HRVATSKI SAVEZ UDRUGA UZGAJIVAČA LIPICANSKE PASMINE KONJA - prof.dr. Josip Ljubešić i Martin Matasović, dipl.ing.; ZAPREŽNI KLUB "SLAVONAC" - Marijan Vrkljan, dipl.ing.; ERGELA ARAPSKIH KONJA "VIŠNJICA" - Damir Jakšić, dipl.ing.; KU "STARI GRANIČAR", ŽUPANJA - Vinko Filipović.

Prvog dana, 15.06.2007 - petak, održana je redovna sjednica uzgojne komisije LIF-a. Tri točke dnevnog reda sjednice uzgojne komisije odnosile su se na temu hrvatskog lipicanskog uzgoja. Uzgojnoj komisiji je predstavljena prva matična knjiga lipicanaca zemaljskog uzgoja Republike Hrvatske koja je bila uvjet za priznanje Hrvatskog saveza uzgajivača lipicanske pasmine konja u punopravno članstvo LIF-a. Pod točkom 7. hrvatski predstavnici su istaknuli i dalje postojeći problem ukradenih konja Ergele Lipik početkom srpske agresije na Hrvatsku. Nadalje, uzgojna komisija je informirana da su u matičnoj knjizi lipicanaca Republike Srbije pronađeni ukradeni lipički lipicanci, iako su srpski predstavnici jamčili LIF-u 2003. godine da knjiga ne smije i neće obuhvaćati ukradene konje niti njihove potomke. Matičnu knjiga koja je izrađena i bila uvjet da Srbija postane članom LIF-a, hrvatska strana je osporila uz obrazloženje da nije vjerodostojna, jer obuhvaća lipicanskog pastuha 53 Conversano Batosta VI (1987.) koji je rođen u Lipiku i na popisu je ukradenih konja. Osim njega u knjizi se nalaze navedeni i njegovi potomci, jedan pastuh i jedna kobila. Uzgojnoj komisiji je istaknuto da za Republiku Hrvatsku knjiga nije prihvatljiva i da treba razmotriti njihovo članstvo u LIF-u budući da dato obećanje nije održano. Da lipički konji ne smiju biti navedeni u srpskom lipicanskom registru bio je i uvjet postavljen iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, temeljem čega je LIF-u bilo omogućeno da Srbija bude primljena u članstvo. Bilo je izričito naglašeno da se smije govoriti o konjima u Srbiji koji nemaju nikakve geneaološke veze s ukradenim lipičkim konjima.

Također je istaknuto da su lipički konji hrvatsko genetsko nacionalno blago i da se pomirenje s ovim "propustima" može shvatiti kao prihvaćanje jednog od najvećih zločina nad domaćim životinjama u ovom stoljeću. Stav hrvatskih predstavnika zapisan je u zapisnik uzgojne komisije i sutradan je bio iznešen na godišnjoj skupštini LIF-a. Dodatno, pod točkom 8. uzgojna komisija LIF-a informirana je o priznavanju hrvatskog lipicanskog roda Liza kao samostalnog roda hrvatskog porijekla i čistokrvnog lipicanskog roda te o provedenim istraživanjima povijesnih podataka i rezultata analize DNK uzorkovanih u kobila ovog roda. Nadalje, temeljem pisanih dokumenata dokazano je da je rod Munja također samostalan rod hrvatskog porijekla, a ne ogranak lipicanskog roda Famosa. Uzgojna komisija je prihvatila rezultate i zaključke istraživanja i oba roda verificirala kao zasebne lipicanske rodove hrvatskog izvora.

Sutradan, 16.06.2007. subota, održana je redovita godišnja skupština LIF-a. Dvije točke dnevnog skupštine LIF-a 2007. godine odnosile su se na hrvatski lipicanski uzgoj. Pod točkom 13. koja se odnosila na temu ukradenih konja Ergele Lipik, glavni tajnik LIF-a gosp. Atjan Hop dao je opsežan uvod o raspravi i zaključcima donešenim dan ranije na uzgojnoj komisiji. Nakon uvoda, mr.sc. Mato Čačić, dipl.ing., pročitao je skupštini pregledni tekst kojim je cijela skupština informirana o dosadašnjim aktivnostima Republike Hrvatske u povratku ukradenih konja te zatražio ponovno da skupština potvrdi odluku koja je donešena na skupštini LIF-a 1997. i potvrđena na narednim skupštinama u godinama 1999., 2002., 2003., i 2004., da se niti jedno ukradeno grlo niti njihovo potomstvo ne može prihvatiti u niti jedan nacionalni registar.

Dodatno, naglašeno je da će vrijeme brzo proći i biti još više generacija potomaka, a stara grla će uginuti od starosti, neće biti moguće uzorkovati biološke uzorke i provesti kontrolu porijekla na DNK razini. Hrvatski predstavnici tražili su da skupština LIF-a donese odluku do kojeg roka je još moguće riješiti problem povrata ukradenih konja. Ukoliko se to ne dogodi u zakazanom roku da se sva grla proglase "isključenim iz uzgoja bez mogućnosti verifikacije". Ovakvi slučajevi su poznati iz povijesne konjogojske literature kada su grla izlučivana iz registra upravo zbog krađe. Ukoliko do toga dođe, šteta će biti velika u genetskom, ali i u ekonomskom smislu, ponajviše za vlasnike lipičkih konja i njihovih potomaka u Srbiji. Skupština LIF-a također je informirana da su u knjizi srpskog uzgoja pronađeni ukradeni lipički konji i da za Republiku Hrvatsku ovakva knjiga nije prihvatljiva za članstvo Srbije u LIF-u, jer je prekršeno dato obećanje i da skupština treba ponovno raspraviti o članstvu Republike Srbije. Budući da predsjedništvo LIF-a nije moglo odmah dati konkretan prijedlog skupštini, skupština je prekinuta zbog konzultacije predsjedništva LIF-a. Nakon konzultacije, predsjednišvo LIF-a dalo je prijedlog da se ponovno potvrdi da ukradeni konji i njihovi potomci ne mogu biti priznati u niti jedan nacionalni registar. Skupština LIF-a je ponovno potvrdila odluku donešenu 1997. godine, uz odluku da će se LIF ponovno pismeno obratiti ministarstvima poljoprivrede i Hrvatske i Srbije.


Ono što je iznenadilo i revoltiralo hrvatske predstavnike je činjenica da se na Ergeli Kelebija nalaze ukradena lipička grla i veliki dio njihovog potomstva. Isti konji predvedeni su pred članove skupštine LIF-a što je bio veliki apsurd. Nesporna je kvaliteta predvedenih grla, ali ista skupština je 1997. godine donijela odluku da ta grla ne mogu se smatrati čistokrvnim lipicanskim konjima, dok se problem povrata lipicanskih konja Ergele Lipik ne riješi. Od predvedenih grla, predvedena je lipička kobila 136 Batosta IX rođena u Lipiku i njezina kćer 13 Batosta, tri sina lipičke kobile 71 Monteaura III, lipički pastuh 147 Favory Slava IV i njegov sin. Koliko je točno lipičkih konja i njihovih potomaka u Kelebiji nije nam poznato. Na iskazano nezadovoljstvo što su ti konji predvođeni pred skupštinu LIF-a, predstavnici srpskih uzgajivača rekli da ti konji nemaju veze s njihovim udruženjem i LIF-om. Zbog i daljnje nejasnoće, postavljen je upit zbog čega su onda lipički konji predvođeni pred skupštinu LIF-a, ako se ne mogu smatrati lipicancima priznatog uzgoja? Na to pitanje odgovor nije dobiven!

"LOPOV" NA MJESTU DOGAĐAJA

Hrvatski predstavnici bili su dodatno šokirani pojavom stanovitog gosp. Komasovića koji je prije šesnaest godina lipicance iz Lipika preko Bosne odveo u Srbiju. Sama njegova pojava na Ergeli Kelebija svjedoči da on očigledno uživa zaštitu političke vrhuške Srbije što je bio dodatni motiv hrvatskim predstavnicima da zatraže njegovo udaljavanje sa skupštine LIF-a te da se potvrdi odluka LIF-a iz 1997. o nepriznavanju ukradenih konja i njihovih potomaka u lipicansku pasminu. Hrvatska strana oštro je prosvjedovala na samu pojavu gosp. Komasovića i zatražila od LIF-a jasnu podršku u nastojanju Hrvatske da svoje nacionalno blago vrati u Lipik gdje pripadaju.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
mod

avatar

Capricorn Rooster
Broj postova : 15
Join date : 07.04.2009
Age : 24

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   uto tra 07, 2009 10:28 pm

LIPIK - Nakon što je ovih dana čak šest ždrjebadi, od 11 koliko ih je oždrijebilo 11 kobila lipicanske i toplokrvne pasmine, odmah nakon dolaska na svijet uginulo - vodstvo lipičke ergele zatvorilo je vrata za posjetitelje i konje drži u svojevrsnoj karanteni.

Za sada je o stvarnim razlozima uginuća ždrjebadi prerano govoriti dok svoj sud ne da Veterinarski institut gdje su trupla prebačena. Nakon uginuća ždrjebadi Lipikom su počele priče kako je njihov broj daleko veći što voditelj ergele, mr. Mato Čačić demantira.

više iz
rubrike
VIJESTI
- Ergelu smo zatvorili za posjete dok ne vidimo o čemu se radi. Sumnjamo na herpes virusa koji se može prenijeti i zrakom i ako je tako, onda je to najvjerojatnije došlo zbog posjete konjogojaca. Teško je gledati kobile koje su dovedene iz Srbije izgladnjele i mršave. I sada kada smo ih doveli u pravu kondiciju, sada nam se događaju takve stvari - rekao je mr. Mato Čačić ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo - Državna ergela Lipik, u očekivanju izvješća s veterinarskog instituta.

Dr. Nikica Prvanović s Veterinarskog instituta kaže kako je neozbiljno davati bilo kakve izjave dok kroz nekoliko dana ne budu poznati nalazi. Uzroci uginuća ždrebadi mogu biti višestruki od toga da se kobile nisu dovoljno oporavile, nakon dolaska iz Srbije, kako bi mogle plod donijeli do kraja pa sve do toga da je u pitanju neka bolest.

Je li moguće da kobile i ždrjebad s lipičke ergele plaćaju danak birokraciji i prošlogodišnjem otezanju s prošlogodišnjim rješavanjem pravnog statusa ergele koja u tom vremenu nije raspolagala novcem pa tako nije bilo niti 35 tisuća kuna za nabavu cjepiva kojim se preventivno cijepe bređe kobile.

- Toga cjepiva nema u Hrvatskoj i mora se interventno uvoziti - kaže mr. Mato Čačić. Nakon ovih nemilih događaja u lipičkoj ergeli s neizvjesnošću se čekaju daljnja ždrijebljenja jer od 32 bređe kobile, koje će biti cijepljenje, još ih se 21 treba ovih dana oždrijebiti.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
aky-mala
Moderator
Moderator
avatar

Gemini Monkey
Broj postova : 1148
Join date : 01.09.2008
Age : 26
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   sri tra 08, 2009 11:06 am

covjece koliko slova- al` si se na pisao, lol!

_________________
Čupko- love of my life,
you will always be in my heart
...forever...

http://frizian.forumotion.net/ - moj forum
[Vrh] Go down
Korisnički profil
blackie
Moderator
Moderator
avatar

Aquarius Pig
Broj postova : 1101
Join date : 26.12.2008
Age : 22

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   sri tra 08, 2009 7:16 pm

da jel ste culi da je 16 ždrebadi uginulo pale
[Vrh] Go down
Korisnički profil
mod

avatar

Capricorn Rooster
Broj postova : 15
Join date : 07.04.2009
Age : 24

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   sri tra 08, 2009 7:20 pm

Nažalost jesam...
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Dreamer
Admin
Admin
avatar

Libra Monkey
Broj postova : 1043
Join date : 12.01.2008
Age : 26
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   sri tra 08, 2009 7:26 pm


_________________
It takes one to dream, but it takes two for dreams to come true
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://konji.forumcroatian.com
Western girl

avatar

Broj postova : 81
Join date : 18.04.2009

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   sri tra 22, 2009 9:50 pm

pacino je napisao/la:
da jel ste culi da je 16 ždrebadi uginulo pale
jesam..jadnii Evil or Very Mad Crying or Very sad Samo zato jer ih nisu cjepili koliko sam čula. Ja sam bila na ergeli..ali samo sam vidjela jednog konja
u koralu, i pogledala sam štalu izvana..nisam došla u dobro vrijeme pa zato.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Gaya$Nina

avatar

Virgo Rooster
Broj postova : 505
Join date : 10.05.2009
Age : 25
Lokacija : Baranja

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   sub svi 16, 2009 3:04 pm

žalosno je što se sve tamo događalo stvarno!!!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
irma

avatar

Broj postova : 232
Join date : 09.09.2009

PostajNaslov: Re: Lipička ergela   sri ruj 09, 2009 2:49 pm

16 ždrijebeda je uginulo???!!!!!to je jako tužno
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Lipička ergela   

[Vrh] Go down
 
Lipička ergela
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Konji :: O konjima :: O konjima općenito-
Forum(o)Bir: