Konji
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Ask me to show you poetry in motion and I will show you a horse.
 
PortalPortal  Početna stranicaPočetna stranica  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Tetanus

Go down 
Autor/icaPoruka
HorseLove

HorseLove

Broj postova : 23
Join date : 28.09.2011
Lokacija : Zagreb

Tetanus  Empty
PostajNaslov: Tetanus    Tetanus  Emptysri lis 05, 2011 9:54 am

Tetanus je nekontagiozna, obično afebrilna, zarazna bolest domaćih životinja (pretežno konja) i čovjeka (nije zoonoza jer se čovjek zarazi jednako kao i životinja, a ne od životinja), koja se klinički očituje pojačanom nadražljivošću motornih živčanih centara i trajnim grčem voljnih mišića, a uzročnik je bakterija Clostridium tetani-
Zemljopisna proširenost
Tetanus se sporadički javlja u cijelom svijetu pa tako i kod nas u Hrvatskoj.
Etiologija
Uzročnik tetanusa je bakterija Clostridium tetani, anaerobna, ubikviterna bakterija, koja tvori toksine i spore vrlo otporne prema vanjskim čimbenicima i dezinficijensima.
Epizootiologija
Uzročnik tetanusa je ubikviteran (vrlo raširen u prirodi) mikroorganizam koji se nalazi u tlu, ali i u crijevu zdravih životinja i čovjeka. Tetanus nije kontagiozna bolest već tipična lokalna infekcija preko rana onečišćenih s Clostridium tetani. Ulazna vrata u organizam su rane na vanjskoj površini ili na sluznicama u kojima mikroorganizam ostaje i umnaža se ako su prisutni anaerobni uvjeti. To se obično zbiva kod dubokih rana, ili je došlo do mješovite infekcije s aerobnim bakterijama. Od tetanusa najčešće obolijevaju konji, zatim krave, posebice nakon poroda i svinje nakon nestručnih kastracija, te rjeđe ovce, psi i mačke, a oboli i čovjek.
Patogeneza
Clostridium tetani mora imati anaerobne prilike za svoje umnažanje, a to se zbiva kod nagnječenih rana ili dubokih rana u koje su ušle osim uzročnika tetanusa i neke aerobne bakterije. Uzročnik obično ostaje na ulaznom mjestu gdje se razmnožava, a tek egzotoksini prodiru pored živaca u središnji živčani sustav ili ponekad i krvlju u različite organe. Clostridium tetani stvara dva toksina, i to jedan koji je važniji i djeluje samo na živčano tkivo, tj. živčane stanice, a drugi lizira eritrocite. Periferni živci adsorbiraju tetanotoksin koji se njima kreće centripetalno dok ne dođe do motornih stanica prednjeg roga kičmene moždine kada uslijede opći simptomi tetanusa.
Klinička slika
Inkubacija traje prosječno 1-2 tjedna, a kod mlađih životinja jedan dan, ali inkubacija može trajti i više tjedana i mjeseci. Javlja se organska reakcija motornih živaca u obliku grča mišića. Prvo počinje lokalni grč (prije nego što toksin dospije u središnji živčani sustav), pa grč masetera, te preosjetljivost na svjetlo, buku i mehaničke podražaje. Životinja oprezno žvače, ukočeno hoda, treća vjeđa iskoči napolje, uške su ukočene i uspravljene, rep je podignut i ukočen, a vrat ispružen. Konačno, zbog trajnog grča mišića životinja ne može otvarati usta, pa prema tome ni jesti ni piti, ne može evakuirati izmet i mokraću, a mišići su tvrdi i oštro ograničeni. Životinja jako oslabi i legne na bok. Temperatura je u normalnim granicama ili povišena. Trajanje bolesti je različito i obično traje 3 do 10 dana. Nagla pojava grča mišića čitavog tijela prognostički je nepovoljna, pa životinja može uginuti za 2-3 dana (smrt nastupa od ugušenja zbog grča mišića za disanje). Ako grč popusti na kraju drugog tjedna bolesti, to je povoljan ishod bolesti.
Patološke promjene
U mozgu, kičmenoj moždini i njihovim ovojnicama nalazimo punokrvnost, a u mišićju atrofiju, dok je histološki nazočna degeneracija živčanih stanica.
Diferencijalna dijagnostika
Tetanus je toliko klinički prepoznatljiv da ga je lako razlučiti od nekih unutarnjih bolesti, primjerice meningitisa, epilepsije, eklampsije.
Liječenje
Liječenje tetanusa dosta je složeno i sastoji se u obradi rane prema kirurškim načelima, etiološkom liječenju tetanus antitoksinom (učinkovit samo dok toksin ne stigne u SŽS) i antibioticima, sedativnom liječenju dnevnim primjenama blagih sedativa (postoji velika nadražljivost životinje koja teško podnosi svjetlosne, zvučne i mehaničke podražaje, te ostale zahvate kao injekcije, sondiranje), primjerice kombelena, od kojeg popušta grč pa životinja može jesti i piti, a da je pri svijesti i na nogama. Životinju oboljelu od tetanusa valja smjestiti u zamračenu prostoriju u kojoj vlada tišina, dnevno joj uklanjati izmet i mokraću (klizmama i laksansima) i umjetno hraniti intravenozno glukozom i sondom. Konje i goveda uputno je održavati na nogama smještajem u počivaljku, a male životinje češćim okretanjem s boka na bok.
Profilaksa
S obzirom na veliku raširenost Clostridium tetani u prirodi, pri svakom operativnom zahvatu i svakoj povredi kože ili sluznice valja misliti na mogućnost infekcije s tim mikroorganizmom i pojavu tetanusa. Zbog toga je potrebito rane obraditi antiseptički i primijeniti profilaktičku dozu antitetanus seruma.
[Vrh] Go down
 
Tetanus
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Konji :: O konjima :: Zdravlje i bolesti konja-
Forum(o)Bir: